
Ивиниң чалаң сүдүнге шала ажыксый берген сүттү холааш, итпектелгиже хайындырар. Сарыг-сугну соо дээр тос саваже узуп каар, дөрбелчин кылдыр туткулаптар, оон чадыр иштинге каш хонукта азып каар. Кургап, каткан соонда иви быштааның болганы ол.
ОЛЕНИЙ СЫР – ИВИ БЫШТАА
Свежее оленье молоко, смешанное со слегка кислым молоком, кипятить до тех пор, пока не всплывет густая творожная масса. Сыворотку – сарыг суг слить в берестяной сосуд соо, а творожистую массу переложить в мешочек из ткани и, придав ему плоскую квадратную форму, повесить в чуме на несколько дней. После образования твердой массы иви быштаа считается готовым.
Источник: Холу чемзиг авам сөңү. Хлебосольная юрта. Эмзимаа Намзал. Кызы-1995.
Фото: из сети интернет