
ЧАЗЫН ХЕҢМЕЛЭЭН ЭЪТ
Ону чазын үүже чазып турар үеде үүже эъдинден дилгеш, хеңмелеп алыр. Дилген эътти чиңге багга арта каггаш, хөлегелиг черге чоорту кадырза эки. Хеңме эмин эрттир катканда, ыяш ышкаш апаар, ынчангаш, чем кылырда соктап чуурар азы сугга суп чымчадыр. Чазын хеңмелээн эъттиң өңү кара, кадыг, доотка кагган эъттен ылгалдыг. Хеңмеден кол нуруузунда мүн кылыр.
ЗАСУШКА ГОВЯДИНЫ ВЕСНОЙ
Весной, когда раскрывают үүже из говядины, нарезаются из него длинные узкие полоски, которые постепенно сушат в тени подвешенными на тонком сыромятном ремне. Пересушенное мясо становится жестким как дерево, поэтому перед употреблением его замачивают или дробят. Цвет такого мяса черный. Из него в основном варят суп.
Источник: Холу чемзиг авам сөңү. Хлебосольная юрта. Эмзимаа Намзал. Кызыл — 1995.
Фото из сети Интернет.